Wat is gezinstherapie?
Gezinstherapie is een vorm van systeemtherapie. Vrijwel iedereen heeft een gezin, familie, vrienden of werk. Dit netwerk van relaties wordt ons sociale systeem genoemd. Het gedrag van mensen wordt niet alleen bepaald door persoonskenmerken, zoals karakter, maar ook door het sociale systeem waarbinnen dat gedrag plaatsvindt. Mensen komen sneller uit de problemen met een therapie die aandacht heeft voor de wisselwerkingen binnen dit sociale systeem. Gezinstherapie maakt gebruik van dit inzicht.
Gezinstherapie is gericht op relaties tussen mensen. In een gezin beïnvloeden mensen elkaar; gedachten, gevoelens, verwachtingen en gedragingen ontstaan in wisselwerking met anderen uit de omgeving. Dit is een complex proces waarbij misverstanden en problemen kunnen ontstaan. Soms levert dit zelfs psychische en/of lichamelijke klachten op. Ook kan het zijn dat één van de gezinsleden psychische (of andere) klachten heeft, waardoor het gezin uit balans raakt en er spanningen ontstaan. Enkele voorbeelden: partners hebben problemen door tegenstrijdige wensen en verlangens, een gezin ervaart weinig contact met elkaar, een kind ontwikkelt klachten na de echtscheiding van ouders of een gezin worstelt met de psychische problemen of ziekte van een gezinslid.
Wanneer kan gezinstherapie (systeemtherapie) helpen?
Elk gezin heeft van tijd tot tijd te maken met spanningen en problemen, dit is heel normaal en tot op zekere hoogte hoort dit erbij. Soms lukt het niet om zelf de balans te herstellen en kan het zinvol zijn om hulp te vragen bij de opvoeding of bij problemen in gezinsrelaties.
Je kunt met mij contact opnemen wanneer je verbetering wilt in de relatie met gezinsleden, wanneer je de indruk hebt dat gezinsrelaties een rol spelen in het bestaan of in stand houden van (psychische) problemen, of wanneer je vragen hebt over de opvoeding van je kind.
Systeemtherapie is niet alleen een aanpak voor relatieproblemen of moeilijkheden binnen een gezin. Het is een vorm van psychotherapie die effectief is gebleken bij o.a. stemmingsklachten (depressie), angstklachten, verlies c.q. rouwverwerking en trauma gerelateerde klachten. Het kan ook als individuele therapie worden ingezet.
Hoe werkt het?
Je gaat (als partners en/of gezinsleden) in de meeste gevallen samen in therapie, dit overleggen we uiteraard voordat we starten. Omdat je samen in de situatie zit, kan je er ook samen iets aan doen. De krachten worden gebundeld met als resultaat een sneller herstel. In de praktijk blijken gezinsleden vaak bereid te zijn om mee te gaan naar de behandeling.
Als therapeut ga ik een werkrelatie aan met alle betrokkenen in het systeem/gezin. Dat betekent een ‘meervoudig partijdige’ opstelling, waarbij ik werk in ieders belang. Een veilige omgeving staat voorop, daar maken we afspraken over. De aandacht gaat onder andere uit naar jullie gedragspatronen, emotionele interactie en behoeftes. We onderzoeken op welke manier het probleem mogelijk in stand gehouden wordt en wat er nodig is om tot een meer gewenste situatie te komen. We werken aan bewustzijn van en inzicht in de manier waarop jullie invloed hebben op elkaar. We onderzoeken de krachten van jullie gezin, wat jullie al geprobeerd hebben om de moeilijkheden op te lossen en wie er mogelijk bij kunnen helpen. In de gesprekken kan de nadruk liggen op het veranderen van de omgang met elkaar of op het veranderen van de manier waarop je tegen het probleem aankijkt. Vanuit dat punt werken we aan verbetering van de situatie.
Het kan zijn dat er huiswerkopdrachten gekoppeld zijn aan de gesprekken. Ook kan er gewerkt worden met non verbale en creatieve technieken als tekenen of het werken met poppetjes. Waar zinvol kunnen we ook gebruik maken van video. De werkwijze wordt afgestemd op de samenstelling van jullie gezin en de leeftijd van de kinderen.
Voor gezinsgesprekken wordt een gesprek van 75 minuten ingepland, zodat er voldoende tijd is voor het verhaal van ieder gezinslid. Een individueel gesprek duurt 45 minuten.